Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.03.31. 11:18 esély a gyógyulásra

Vérminta a génbanknak

Címkék: dns minta vérminta génbank

Azt tapasztalom, hogy sok kérdés merül fel a vérmintákkal kapcsolatban, szakorvosok részéről is. Egy szülő kérdésére válaszoló levelemet teszem közzé:

Ha nem rendelkezünk a regisztrált beteg DNS mintájával, 10 vagy 20 ml vérmintát kérünk. A vizsgálat célja: a Duchenne/Becker izomdystrophia (DMD/BMD) betegség molekuláris genetikai vizsgálata. A vér bekerül a génbankunkba, és onnan a további klinikai tesztekhez, az esetleges előszűréshez szükséges vizsgálatokhoz már készen áll.

A vérmintát EDTA-val alvadásgátolt csőbe kell levenni (a csövet jól össze kell forgatni), majd postán vagy személyesen, minél rövidebb időn belül, optimális esetben 24 órán belül osztályunkra kell elküldeni.

Bármilyen EDTA cső megfelelő! A lényeg, hogy a vér ne alvadjon meg! (Az EDTA-s cső, amit mi szoktunk adni a betegeknek:  Greiner bio one termék, 9 ml , lila kupakos, K3E EDTA, termék kód 455036/A080105.)

A vért a szakorvos vagy akár a háziorvos is leveheti.  A vérminta mellé kötelezően csatoljanak egy neurológus szakorvosi beutalót, mert a vizsgálatot csak így tudjuk az OEP felé lejelenteni. Bármelyik neurológus jó, aki megírja a beutalót.

A pontos címünk (erre a címre küldjék a vért):  Országos Környezetegészségügyi Intézet, Budapest, 1096, Gyáli út 2-6., Molekuláris Genetika és Diagnosztikai Osztály, Dr. Karcagi Veronika.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr671037116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izsomelcsi 2009.03.31. 12:29:47

Az én kisfiamnak a Hercegfalvi dr.nő küldte a vérmintáját DNS vizsgálatra,amit Karcagi dr.nő vizsgált meg.Ha jól értem,akkor minden vizsgált gyermek véréből valamennyi bekerül a vérbankba is!?Ezeket felhasználják kutatásokhoz,tesztekhez?Ha felhasználásra kerül,akkor azt valamikor pótolni is kell?Mert,ha így van akkor újabb mintára lehet szükség.

esély a gyógyulásra 2009.03.31. 12:51:26

@izsomelcsi: A DNS bank egyelőre csücsül a hűtőben, és vár. A jövőben sor kerülhet a használatára, a megfelelő gyógymód kereséséhez. Nem kell aggódni, hogy a minta elfogy, és hiánya miatt a beteg esetleg kimarad valamiből! Ha a minta felhasználásra kerül bármilyen céllal, arról a beteg (szülő) értesítést kap. (És még mindig marad belőle.)

mmg 2009.05.02. 16:34:17

az mlpa rendszerű genetikai vizsgálat elkészítésével egy időben a levett vér bekerül a génbankba is? Mert ha a kettő nem jár együtt párhuzamosan, akkor azt mielőbb pótolnunk kell. A programba való jelentkezésünk megtörtént, de abban nem vagyok egészen biztos, hogy a vérminta is a helyén van.

esély a gyógyulásra 2009.05.04. 11:06:22

@mmg: Aggodalomra nincs ok! A vizsgálatra beküldött vérminta kerül a DNS génbankba is!
süti beállítások módosítása