Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2010.11.23. 16:22 esély a gyógyulásra

Kimaradtunk...

Címkék: klinikai kipróbálás szeroid

November megkeresett bennünket a TREAT-NMD konzorciummal együttműködő gyógyszercég képviselője. Magyarországon hat másik kiválasztott ország mellett lehetőségünk lett volna részt venni azon a klinikai kipróbáláson, amelyről már 2009 márciusában folytak tárgyalások, ahogy értesülhettek róla a blog első bejegyzésében is. Hat ország mellett hetedikként szerepeltünk a listán, mint a klinikai kipróbálások egyik lehetséges helyszíne. A kritériumoknak azonban egy betegünk felelt csak meg. A kizáró ok pedig a szteroid terápia mellőzése.

A „Gyógyító jó szándék” szervezésében a novemberi családi napon ismertettük a klinikai kipróbálás lényégét (a blogban szintén található információ erről)
Ugyanitt ismertettük, hogy miért is szükséges a szteroid terápia, mint egyetlen valóban hatékony gyógyszeres kezelés, a DMD betegek számára. Sajnos a szteroid terápia Magyarországon még nem elfogadott gyakorlat, sokszor a szülők ellenérzése miatt, bár Nyugat-Európában és Amerikában már lassan tíz éve az eredményes terápiás gyakorlat része.
A mellékelt fájlban olvasható a szteroid terápiáról szóló rövid összefoglaló. Ajánlom szíves figyelmébe minden aggódó szülőnek, aki szeretné, ha gyermeke járóképességét, aktivitását, vitalitását minél tovább megőrizze. Ugyanitt információ található a lehetséges mellékhatások kezeléséről is.
Csak a hangsúly kedvéért mellékelem azt az angolul írt levelet, amelyben a program szervezője elutasítja azokat a lehetséges betegeket, akik kizárólag a szteroid terápia hiánya miatt nem vehetnek részt a most szerveződő klinikai kipróbáláson. Mi felajánlottuk, hogy a kezelések megkezdéséig megkeressük a betegeket, és szakorvosukat a szteroid terápia megkezdése érdekében, így hat hónap szteroid terápia után vehettek volna részt a betegek a klinikai teszteken. Azonban ezt az időszakot a szervezők túl hosszúnak találták, így ebből a klinikai kipróbálásból Magyarországot kizárták. A kipróbálásban részt vevő országok, köztük pl. Csehország a kritériumoknak megfelelő tíz beteggel, mindegyikében a szteroid kezelés az általános terápiás gyakorlat része.
“Please find enclosed the Pre-study Site Visit follow-up letter for the visit of 9th November 2010.
You will also receive the original document in the next week.
I regret to anticipate that your site has not been selected for this study because your patients’ population does not fulfill the eligibility requirement on glucocorticosteroids treatment and 6 months period is too long to wait for recruitment.
Thank you and do not hesitate to contact me for any question.”
 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr672468253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monit 2011.01.28. 08:42:47

Annyi lenne a hozzáfűzésem, hogy nem hinném, hogy minden SMA beteget megkerestek volna Magyarország területén a kísérlettel kapcsolatban. Mert engem sem kerestek meg és én nem szedek semmilyen szteroidot tartalmazó készítményt.Elképzelhető, hogy megfeleltem volna.Nem vagyunk kevesen csak a kutya sem törődik velünk.

Monit 2011.01.28. 08:46:56

De kipróbáltam volna a szteroidos terápiát előtte, hogy sikeres lehessen a kísérlet.

esély a gyógyulásra 2011.01.28. 13:27:53

Kedves Monit!
A bejegyzés Duchenne (DMD) betegekre vonatkozik.
Sajnos az SMA betegséggel kapcsolatban a dolgok lassabban haladnak előre, mert az emberre jellemző génszerkezetet éritő mutáció csak főemlősökben fordul elő, ezért az állatkísérletek nehezen adaptálhatóak, és a kutatások lassabban haladnak. az SMA betegek kezelésére vonatkozó információk is elérhetőek a blogban.
Kérem, írjon emailt, hogy megbeszélhessük a továbbiakat.
Üdvözlettel,
Garami Márta
süti beállítások módosítása