Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.04.07. 21:08 esély a gyógyulásra

Az 51 exon szkipping klinikai kipróbálásról

Címkék: duchenne klinikai kipróbálás aon disztrofin exon szkipping

A kezelés lényege:

Az 51 exon átugratását előidéző antiszensz oligonukleotidok (AON) adása szubkután 5-16 éves betegeknek. 
 
A kezelés célja:
 
A kezeléstől 10-20-30%-os disztrofin termelődést várnak. A legmagasabb, 300 mg-os dózis (AON) sem haladja meg azt a hatóanyagot, amely egy aszpirin tablettában van. A kezelés végeztével izombiopsziát végeznek, amelynek segítségével ellenőrzik az izomképződést. A piacra kerülés után 10.000 beteget tudnának kezelni ezzel a módszerrel.
Mik azok az AON-ok?
 
Az antiszensz oligonukleotidok (AON-ok), olyan rövid, 15-25 bázispár hosszúságú szintetikus nukleinsavak, amelyek a Watson-Crick bázispárok képzése révén specifikusan kötődnek komplementer nukleinsavakhoz.  Jelen esetben az AON-t arra használják, hogy a mRNS hibás kódjait kizárják.
 
Az AON-okat a szervezeten belüli lebomlástól jelen kísérletekben metilezés védi. (2’O-methyl származékok: 2’O-metil foszforotioátok)
 
Az AON-ok előállítását részben az USA-ban, részben a Prosense (Hollandia) cégen belül végzik. Az AON-ok a Duchenne szindróma kezelésével kerülnek elsőként késztermékként a terápiába, ezt később más alkalmazások is követik.
 
Exon szkipping - exon átugrás
 
AZ eljárás nem a mutáns gént „javítja ki”, hanem a génleolvasási hibát korrigálja. Az átírás folyamán a hibás kódokról átírás nem történik, ezért a keletkező fehérje molekula néhány aminosavval rövidebb, de működőképes lesz. A képződő fehérje tehát nem teljes értékű, de a kezelés hatására történő disztrofin szintézis eredményeképp biztosan tudható, hogy a betegek tünetei a Becker szindrómává szelídülnek.
A Duchenne betegségben szenvedő fiúk 15%-ának nyújthat segítséget az 51-es exon szkipping. A kísérletek sikerétől függően további számba jöhető exon átugrás kipróbálások következnek: 43, 45, 46, 50, 52 és 53. Ez nem jelenti a többi exon kizárását. Minden kutatáshoz szükség van úgynevezett kezdő listára. Multi exon szkipping kísérletek is zajlanak. Az ehhez szükséges AON koktél még nem készült el.
 
Tervek, számok
 
Ez a klinikai kipróbálás kb. 100 gyermekkel történik, a kipróbálás tervezett ideje kb. hat hónap. A klinikai kipróbálások több millió euróba kerülnek. A tervek szerint kb. 2014-re várják, sikeres eredmények esetén esetleg hamarabb, hogy a módszer bekerüljön a terápiába.

Forrás ang.: www.treat-nmd.eu/userfiles/file/general/2008%20Prosensa%20Interview.pdf

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr801052626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Landi 2009.04.07. 22:50:05

A 44-es exon véletlenül kimaradt a felsorolásból. Ahogy az idézett interjúból is kiderül a 44-est célzó AON lesz a következő, ami kipróbálásra kerül a Prosensanál. És sajnos, azt is tudjuk, hogy a cégnek egyenlőre nincs is többre pénze. Vagy esetleg Önököknek vannak már ennél frissebb információik? A PRO051 piacra kerülését illetően a februárban megrendezett Ázsiai PPMD konferencián (on-line lehetett hallgatni) az Annemieke Aartsma-Rus azt mondta, hogy ha minden jól megy akkor már 2011-ben hozzáférhető lesz. Kb. egy éve váltottam néhány levelet ezzel a kutatónővel. Azt mondta, hogy az 51-es után megosztják az exonokat a Francesco Muntoniékkal, akik a morpholinókat tesztelik, így gyorsabban mennek majd a dolgok. Úgy tűnik ez így is lesz, mivel az AVI-Biopharma az 51-es után az 50-est kezdi majd tesztelni (bár ők még nem állnak olyan jól a tesztekkel, mint a Prosensa). Azt is mondta, hogy a 8-as exont célzó AON (ami nekünk kellene) az a 9.-ik a listán, vagyis az első számú "hot spot" régió exonjai után következik, de a hivatalos listán mindig csak az említett 8 exon szerepel. Lehet erről tudni valamit? Engem az is nagyon érdekelne, hogy van-e Magyarországon olyan beteg, akinek szintén a 8-as exon átugratása segítene. Meg tudná ezt mondani? Előre is köszönöm!

BigTom 2009.05.01. 10:07:30

Az "exon skipping"-et nem lehet exon kihagyásra fordítani?

esély a gyógyulásra 2009.05.04. 10:58:24

@Landi: Köszönöm a kiegészítéseket.

esély a gyógyulásra 2009.05.04. 11:02:02

@BigTom: Természetesen jobb, ha kevés idegen szót használunk. De, ha megtanulják az sem baj, mert jobban megértik az "orvosi nyelvet".

mmg 2009.05.07. 11:53:07

@Landi:
szia

Nálunk 8-9e duplikáció áll fenn. Karczagi doktornő elmondása szerint duplikáció esetén az eljárás nagyban hasonló a deléciós terápiáéhoz.
Az mit jelent, hogy 9. a listán? remélem valami jót.

Landi 2009.05.07. 23:21:35

@BigTom: De igen. Az exon skipping esetén pont az történik, hogy kimarad egy vagy több exon az RNS-ből az átírás során. Az elv röviden a következő: 3 nukleinbázis kódol egy aminosavat. De az exonok nem egyforma hosszúságúak és nem mindegyik exon bázisainak a száma osztható hárommal. Ezért ahhoz, hogy értelmes kódokat kapjunk az m-RNS-ben a megfelelő exonoknak kell egymás mellé kerülni. Ha a mutáció miatt egy olyan exon esik ki, amely bázisainak száma osztható 3-al, akkor csak annyi történik, hogy a hiányzó rész kimarad a fehérjéből, de a szintézis végigmegy. Ha egy olyan exon esik ki, amely bázisainak száma nem osztható 3-al, akkor a mutációtól kezdődően rossz kódok alakulnak ki és a szintézis leáll. Az exonok méreteinek ismeretében viszont ki lehet sakkozni, hogy a hiányzó exon mellől még hány exont kellene kihagyi, hogy az így kialakult hiány bázisainak száma osztható legyen hárommal és így legalább annyit el lehetne érni, hogy termelődik valamilyen fehérje, ami valamiképp ellátja a funkcióját. És a hollandok csináltak olyan molekulákat (AON) amelyek "rábírják a leolvasó gépezetet", hogy kihagyja a kiszemelt exont. Nem tudom mennyire sikerült érthetően elmagyaráznom. Én az SMA-ról nem sokat tudok (csak ami a blogodban van), de az ASi Feri megkérdezett erről egy profot és az azt mondta, hogy az SMA esetén az exon skipping nem segít.

Landi 2009.05.08. 00:11:37

@mmg:
Szia!
Hogy jó-e a 9.-ik hely? Relatív. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy ez a 9.-ik leggyakoribb mutációfajta, ami azért jó, mert minél több beteget lehet vele meggyógyítani, annál több az esély arra, hogy megcsinálják a molekulát. Hogy erre mennyit kell várni, azt nem tudták megmondani. Az viszont bíztató, hogy az 51-essel sokkal-sokkal jobban állnak, mint ahogy azt 1 évvel ezelőtt megjósolták. És azt mondják, hogy ha az beválik, akkor a többire már könnyebben megszerzik az engedélyeket. Az 51 az úttörő molekula, mert eddig ilyen gyógyszer még nem volt. Az legnagyobb gond szerintem a pénz.
süti beállítások módosítása