Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.03.27. 21:35 esély a gyógyulásra

Kiegészítés

Címkék: dmd deléció klinikai kipróbálás;

Miután több email, és telefon jelzi számomra, hogy nagy az érdeklődés a klinikai kipróbálás iránt, néhány személyes kiegészítést tennék az előzőleg közölt felhíváshoz.

Kedves szülők!
 
Önök már tudják, hogy a részvétel életkorhoz kötött.
 
De nem ez az egyetlen szűrő.
 
Nem minden DMD-s kis beteg kerülhet a listára! A kipróbálandó gyógyszer (módszer) ugyanis csak bizonyos DNS hibák korrigálására képes. Az előzetes eredmények alapján ezzel mód nyílik arra, hogy a disztrofin fehérje szintézise megtörténjen. Egyes mutációs hibák esetén nem teljes mértékben, de mindenképpen működő fehérjemolekula képződik, amely a betegek életminőségén feltétlenül javít.
 
Azok a betegek, akiknél a mutáció más helyen található (esetleg nem deléció, hanem duplikáció) nem vehetnek részt ebben a tesztben. Néhány betegnél, esetleg egy későbbi szűrés során, fizikai állapotuk, esetleg terápiás előzményeik zárhatja ki, hogy ebben a klinikai tesztben részt vegyenek.
 
Mint minden klinikai teszt, itt is lesz kontrol csoport. E nélkül ugyanis nem lehet az eredményeket értékelni. Még, ha gyermekük placebo kezelésbe részesülne, akkor is fontos dolog részesei lesznek, hiszen hozzájárulnak ahhoz, hogy minél hamarabb olyan gyógymód legyen a kezünkben, amelyben már az Önök gyermeke is részesülhet.
 
Arra biztatok mindenkit, hogy bátran kérjenek regisztrációs kérdőívet, akár megfelelnek a betegek a feltételeknek, akár nem! Ugyanis ezzel megnő az esély arra, hogy a legközelebbi klinikai kipróbálásba már mondhatni automatikusan bekerülhessenek. Természetesen ekkor kikérjük a betegek vagy szüleik hozzájárulását. Már van információnk egy másik klinikai kipróbálásról is. Megfelelő időben közzé tesszük a felhívást, amelyet ezen a blogon is olvashatnak majd.
 
Természetesen, mint minden klinikai kipróbálás esetében, a teszt részleteit most sem ismerhetjük meg előre, vagy a kipróbálás folyamatában. Az eredményekről azonban már tudományos fórumokon fognak beszámolni a kutatók.
 
Annyit tudni kell, hogy a klinikai teszteknek nem lesznek vesztesei, csak nyertesei. Semmilyen egészségkárosodástól nem kell tartani.
 
A résztvevőknek (vagy képviselőiknek), az első körben telefonos vagy email-es belegyezésen túl, a későbbiekben írásos részvételi nyilatkozatban kell megerősíteni részvételi szándékukat. A nyilatkozatot postán fogják megkapni, és aláírva kérjük vissza.
 
Minden további teendőről értesítjük a szülőket a regisztrációs kérdőívekben megadott elérhetőségeken keresztül. Arra biztatom a szülőket, hogy aki teheti, email-ben tartsa velünk a kapcsolatot. Természetesen, akinek erre nincs módja, bátran kereshet telefonon.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr301030108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

law 2009.03.30. 16:08:44

Őszintén szólva nem teljesen értem a dolgot... A TREAT-NMD adatbázisba való regisztrálás azt is célozza, hogy egy központi adatbázist létrehozva, bizonyos kritériumokat szűrve, azokat a betegeket értesítsék, akik relevánsak lehetnek az éppen aktuális klinikai tesztben. Miért kellene egy pl. számomra irreleváns tesztre jelentkezve felesleges időpocsékolást gerjesztve beküldeni az adatainkat? Biztos, hogy jó ez? Karcagi és Herczegfalvi doktornőkről állandóan azt hallom, hogy folyamatos időhiányban szenvednek. Kell őket terhelni felesleges pluszmunkával?

esély a gyógyulásra 2009.03.31. 11:04:46

Kedves law: A regisztrálás lényege az adatbázsba kerülés. Ha nem ebbe a tesztbe kerül a beteg kiválasztásra, akkor később egy másik kipróbálásban vehet részt. Vagy hamarabb hozzájuthat új terápiás lehetőséghez stb. Vagyis a felhívásom az adatbázisban való regisztrálásra is vonatkozik. Karcagi doktornő nem a reigsztrációról szeretné lebeszélni a betegeket időhiányra hivatkozva. Ez az oldal arról szól, hogy minél több infromáció jusson el a betegekhez (és a szülőkhöz), ami lehetőségében közelebb hozza őket a gyógyuláshoz. Az alapkritérium, hogy a betegek regisztrálva legyenek. Az ezzel járó pluszmunka az adatbázis kezelőt érinti elsősorban, illetve a genetikai vizsgálatokat végző szakembereket (köztük Karcagi doktornőt). Amit önként vállaltak, amikor erre a munkára szerződtek. Igaz, a munkakörülményeinkről lehetne csevegni, talán, egyszer, egy másik blogban.
süti beállítások módosítása