Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.04.17. 13:05 esély a gyógyulásra

Ataluren – PTC 124 gyógyszer pontmutációs Duchenne szindrómás betegeknek

Címkék: duchenne klinikai kipróbálás pontmutáció ptc124

Az Ataluren (PTC124™,  3-[5-(2-fluorophenyl)-1,2,4-oxadiazol-3-yl]benzoil sav) a genetikai mutáció következtében szintetizált működésképtelen fehérje képződés ellen kikísérletezett gyógyszer a leolvasás tekintetében nonszensz (értelmezhetetlen) pontmutáció esetén.

A nonszensz pontmutációra jellemző, hogy idő előtt leállítja a fehérjeszintézist:

 

     

 

A genetikai mutáció okozta betegségek 5-15%-át nonszensz pontmutációk okozták. Ilyen a Duchenne szindróma is.

Az Ataluren kiiktatja a pontmutáció okozta idő előtti stop kódot,  (a hatékonyság sorrendjében: UGA, ezt követi az UAG és az  UAA ) és ennek eredményeképp a transzláció tovább folytatódik egészen a normál, valódi stop kódig. Végül funkcionáló fehérje keletkezik. Eközben a mRNS stabilitása és az átírás sem változik.

Az ataluren szájon át bevehető, kis molekulájú, nem toxikus, nem módosítja a beteg genetikai kódját, és nem módosítja a normál stop jelet.
Forrás: http://www.ptcbio.com

A pontmutációs DMD betegeknél az ataluren klinikai kipróbálása már folyamatban van az USÁ-ban. A koncepció helyességét a klinikai kipróbálás 2a fázisa igazolta. 38 fiú 28 napig kapott ataluren kezelést. Vizsgálatok: izombiopszia, keratin kináz aktivitás mérése. A betegek 47%-ában kimutatható volt a disztrofin koncentráció növekedése a pontmutáció helyétől függetlenül. A betegek keratin kináz aktivitása csökkent, az izmok sérülékenysége csökkent, aktivitásuk nőtt.
Forrás: http://www.bio-medicine.org/medicine-technology/PTC-Therapeutics-Announces-Additional-Positive-Interim-Phase-2-0AResults-of-PTC124-in-Duchenne-Muscular-Dystrophy-780-3/

2008 febr- 2010 aug és 2009 jan-2011 dec között zajlik két klinikai 2b kipróbálás. Az első eredmények 2010 áprilisában várhatók. A két kipróbálás részvevői minimum 5 éves, legalább 75 méter megtételére képes 165 illetve 174 fiúgyerek. Az egyik kísérletben PTC124 magas dózist, alacsony dózis hatását próbáltak ki, illetve a második kísérletben napi 3x20 mg/kg dózist kapnak a paciensek. Gyógyszeradagolás napi három alkalommal történik, étkezés után, az egyik alkalommal 48 illetve a másik alkalommal 96 héten keresztül. Ez alatt az idő alatt a betegek folyamatos klinikai ellenőrzés alatt állnak.
Forrás: http://clinicaltrials.gov

A vizsgálatot szervező cég a  PTC Therapeutics, Inc. (PTC).  A Muscular Dystrophy Association (MDA) — $1.5 millió dollárral támogatja a gyógyszerfejlesztést.
http://www.ptcbio.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr221070684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása