Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.05.07. 12:43 esély a gyógyulásra

Lelet értelmezéshez - SMA

Címkék: sma smn1 smn2 sma1 sma2 sm3

 

A spinális izomatrophia (SMA) a második leggyakrabban előforduló autoszomális (nem nemhez kötött) recesszív (nem domináns) öröklődésű kórkép. A betegség következménye a fokozatosan súlyosbodó izomsorvadás, majd az izomzat teljes bénulása. Hordozósági gyakorisága 1:35.

SMA csoportosítása a nemzetközi SMA Konzorcium ajánlása által:

Típus

Betegség neve

Kezdet (hónap)

Motoros teljesítmény

Halál (év)

I

Werdnig-Hoffmann kór

<6

Nem ül fel segítség nélkül

< 2

II

Fried-Emery kór

<18

Nem jár segítség nélkül

> 2

III

Kugelberg-Welander kór

>18

Feláll, megy

Felnőtt

IV

Felnőttkori forma

>30

Feláll, megy

Normál élettartam

 

Az izomsorvadás ilyenkor a nem megfelelően működő gerincvelői mozgató idegsejteknek köszönhető. A normális mozgató idegsejtek feladata, hogy az izmok felé az ingerületet közvetítsék, vagyis összehúzódásra késztessék őket. Ha ez nem történik meg, az izom használaton kívül kerül, és idővel elsorvad. A gerincvelői eredetű izomsorvadás a gerincvelői mozgató idegsejtek, az úgynevezett alfa-motoneuronok nem megfelelő növekedésének köszönhető, amely az SMN gén hibájára vezethető vissza.

Az SMN1 gén hivatalos neve: centromerikus, alfa-motor neuronok megfelelő növekedését és működését biztosító gén. A gén az ötödik kromoszóma hosszú karján található.

Az SMN1 gén a törzsfejlődés során megkettőződött és kisebb változáson átmenve SMN2 kópiaként is szerepel a humán genomban (ez az SMN1 géntől csak 5 bázispárban különbözik: a bázispárok a DNS "építőkockái"). Az SMN2 gén hivatalos neve: telomerikus, alfa-motor neuronok megfelelő növekedését és működését biztosító gén. A gén szintén az ötödik kromoszóma hosszú karján található.

Az SMN gének az SMN fehérje képzésére vonatkozó információkat hordozzák. Az SMN fehérje az egész szervezetben megtalálható. Különösen nagy koncentrációban a gerincvelőben, és a hozzá csatlakozó agyi részben fordul elő.

Az SMN fehérje fontos szerepet játszik a megfelelő, a fehérje szintézisre kész hírvivő RNS kialakításában. Az SMN fehérje a mozgatóidegek képződésében segíti az idegnyúlványok és idegvégződések kialakulását. A mozgatóidegek az izommozgást kontrollálják. A nyúlványaikkal egymáshoz kapcsolódó idegsejtek vezetik az ingerületet az izomsejtekhez, így indukálják az izomműködést. Az SMN fehérje felelős a mozgatóidegek megfelelő kialakulásáért és működéséért.

Az SMN1 gén nagyszámú működőképes SMN fehérje képzését teszi lehetővé, míg az SMN2 gén ennél jóval kevesebbet. A két gén közötti 5 bázispárnyi különbség felelős azért, hogy az SMN2 génről az esetek 90 százalékában nem-működőképes SMN fehérje termelődik. Az SMN2 gén segítségével keletkező fehérjék közül a kevés teljes méretű fehérje funkcióképes, a rövidebb változatok, amelyek szintén képződnek, instabilak, és gyakran lebomlanak.

Egészséges emberekben az SMN1 génből két kópia van jelen, és két vagy több kópia van jelen az SMN2-ből. Beteg emberekben az SMN1 gén mindkét kópiája hibás és/vagy hiányzik. Az esetek 95%-ban a tüneteket az SMN1 gén 7. és 8. exonjának (fehérjeképződéshez szükséges információs egység) homozigóta deléciója (kiesés) okozza. A hibás vagy hiányzó SMN1 gén miatt vagy kevés SMN fehérje képződik, vagy egyáltalán nem képződik. Kis mértékben az SMN2 gén kompenzálja az SMN fehérje hiányát, de a betegség tünetei ilyenkor is jelentkeznek, esetenként későbbi életkorban, és enyhébb tünetekkel.

Az SMA molekuláris genetikai szűrését az országban egyedül az OKI Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztályának laboratóriumában végzik.  A direkt mutációanalízist  PCR módszerrel végezzük. Az SMN1 és SMN2 gének pontos kópiaszámának megállapítására a real-time PCR módszert használjuk.

Az olyan családokban, ahol már született SMA betegségben szenvedő gyermek, a következő terhesség vállalásakor mindenképpen el kell végezni a prenatális genetikai szűrővizsgálatot.  Prenatalisnak nevezzük ezeket a vizsgálatok azért, mert megszületés előtt a méhen belüli magzatra irányulnak. A vizsgálatokat az anya, illetve az apa közeli hozzátartozóinak is lehetővé tesszük. A vizsgálatok 18 éves kor alatt nem végezhetők el.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr231107927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asi 2009.05.10. 14:56:05

Tisztelt Dr.Nő. Mikorra várható,hogy az SMA betegeken is kipróbálnak valami kezelést ?
Az utobi évekbe rengeteg új vegyület felmerült,csak valahogy mind a kutatás elején
elhalt és az SMA embereken nem lett kipróbálva.Csak a legutolsó ígéretes dolgot írom le
AICAR és a GW1516 vegyületet,pedig ehhez a két anyaghoz nem is olyan nehéz lenne hozzájutni.
Tudom idő kérdése minden,de vannak akiknek pont ebből van kevés,lásd a sok eltemetett kisgyereket.
Nekem úgy tűnik mintha mi csak távoli szemlélők lennénk a kísérleteknek,lásd egyes országok
ahol nem félnek ki próbálni az új anyagokat. Pl.Franciaország-Riluzol! Nálunk meg marad az EVOLÚCIÓ az mindent megold.

esély a gyógyulásra 2009.05.12. 14:32:58

@Asi: Előzetesen annyit, hogy mezei biológus vagyok. Nem orvos. Nem hiszem, hogy félelemről van szó. Mármint a gyógyszerkipróbálás tekintetében. A gyógyszerek kipróbálásának szigorú szabályai vannak. Főleg, ha emberen kerül tesztelésre. Feltételezem, hogy mihelyt lehetőség adódik erre, a TREAT-NMD program keretében is sor fog rá kerülni. Egyébként hamarosan új beteg gondozási sztenderdek is lesznek, amelyek talán segítenek az életminőség megtartásában.
süti beállítások módosítása