Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.12.03. 14:54 esély a gyógyulásra

SMA kutatás - eredmények - remények

Címkék: sma smn1 smn2 kutatási eredmények

Az SMA betegekben, mint tudjuk, az SMN1 gén, amelyről a mRNS majd a működőképes fehérje átíródik, hiányzik (homozigóta öröklésmenet – a betegek 96%-ában) vagy mutáció miatt hibás. Hiába van jelen minden SMA betegben a nagyon hasonló SMN2 gén, mert az különbözik az SMN1-től. Az SMN2-ből, amely 5 bázispárban különbözik az SMN1-től, átírással keletkező mRNS (messenger RNS – hírvivő RNS) többségéből annak érése során az alternative szplicing (egy fehérje kivágja a frissen keletkezet mRNS-ből a „fölösleges”, nem fehérje kódoló szakaszt tartalmazó exonokat) kivágja a 7. exont, így másféle mRNS képződik. Az ilyen mRNS-ről átíráskor (az átírás leáll ott, ahol a 7 exon kiesett, úgy működik, mint egy STOP kodon) rövid polipeptid láncból álló fehérje keletkezik. Ez gyorsan lebomlik, funkciója csökkentett.  Ez vezet a betegség tüneteinek kialakulásához.

Az Ön által is megnevezett TC007 (aminoglycosid - antibiotikum) hatásmechanizmusa a fentiek alapján értelmezhető. Az aminoglycosidok hatására a 7. exonnál nem áll le a fehérjeszintézis, a 8. exonról még 4 aminosav kapcsolódik a polipeptidlánchoz, ezért nő a működőképes, hosszabb polipeptid láncból (+ 5 aminosav) álló SMN fehérjék mennyisége. A kísérletek egyelőre állatkísérletek. Jelen kísérletben az állatok túlélése nem növekedett szignifikánsak, de az izomrostok hossza és a motoros funkciók javultak, az SMA tünetei csökkentek. Ezért nyilván további kísérletekre van szükség, hogy megtudják, milyen formában, milyen dózisban bejuttatva hatékony, illetve mellékhatásait lehet-e csökkenteni.
Subcutaneous administration of TC007 reduces disease severity in an animal model of SMA
Virginia B Mattis, Marina Y Fosso, Cheng-Wei Chang and Christian L Lorson
BMC Neuroscience 2009, 10:142
Hasonló alapon működnek azok a kísérleti stádiumban lévő megfigyelések, amelyekben a sejtek pH értékét (kémhatását) módosítják. A sejt mikrokörnyezetének pH értéke ugyanis befolyásolja a mRNS érését. Megfelelő körülmények között, magasabb extracelluláris pH (lúgosabb) környezetben, az SMN2 mRNS-ből nem vágódik ki a 7. exon az érés során, így teljes értékű SMN fehérje keletkezik. Ennek terápiás alkalmazási lehetősége még várat magára.
5-(N-ethyl-N-isopropyl)-amiloride enhances SMN2 exon 7 inclusion and protein expression in spinal muscular atrophy cells.
5-(N-ethyl-N-isopropyl)-amiloride enhances SMN2 exon 7 inclusion and protein expression in spinal muscular atrophy cells (p 26-34)
Chung-Yee Yuo, Hui-Hua Lin, Ya-Sian Chang, Wen-Kuang Yang, Jan-Gowth Chang
Annals of Neurology , 2008, 63 (1) : P.26-34
Hasonló hatásokat vált ki az LBH589, amely hatékony a rákterápiában is. Jelen kísérletben az SMN fehérje termelődés tízszeresre növekedett. A kísérletek itt is egereken folytak. Szubcután bejuttatása is hatékonynak bizonyult.  A kutatók reményeket fűznek a szer terápiába kerüléséhez.
LBH589 Induces up to 10-fold SMN Protein Levels by Several Independent Mechanisms and is Effective even in Cells from SMA Patients non-responsive to Valproate.
Human molecular genetics   2009, vol. 18, no19, pp. 3645-3658.
A Trophos cég(Franciaország)  által kifejlesztett TRO 19622 jelengi állásáról már született bejegyzés (2009.09.22. 10:13)

Ezeket az eredményeket nem dobják sutba, hiszen a kutatók és a gyógyszercégek érdeke is, ha üzleti alapon vizsgáljuk a kérdést, hogy egy sikeres jelöltből gyógyszer váljék. Nagy a versenyfutás a cégek és kutatóintézetek között is. Ez pedig feltétlenül eredményhez fog vezeti. Azaz terápiás lehetőségekhez.

Ha megszületnek a többszörösen ellenőrzött, és szigorú matematikai értékeléssel kimutatott, szignifikánsan mérhető pozitív eredmények, valamint a bevitt szer mellékhatása nem súlyos, ha megvan a hatásos dózis, a gyártási know-how stb., akkor kerülhet sor klinikai kipróbálásra. A több hatóság által ellenőrzött engedélyeztetési eljárás maga is hosszú folyamat. Eredményes jelöltből kb. 10 év alatt lesz gyógyszer!

Addig az életminőség javítását célozzuk meg. Ehhez próbált segítséget nyújtani a 2009.07.08. 14:00 kelt bejegyzésem, illetve az abból megnyitható dokumentum.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr141571293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása