Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.10.20. 10:22 esély a gyógyulásra

Antiszensz oligonukleotid terápia

Címkék: dmd klinikai kipróbálás exon szkipping 51 exon átugrás 51 antiszensz oligonukleotidok

PRESS RELEASE TREATNMD, EMEA and patient group workshop on Antisense Oligonucleotide therapies in Duchenne muscular dystrophy (DMD) signals collaborative approach to the issues of personalized medicine

A hatékony 51 exon átugrás alapján működő génterápia mintegy 80%-át érinti a DMD beteg fiúknak. Azonban az antiszensz oligonukleotidok (AO - az m-RNS  transzláció gátlásán alapuló gyógyszercsalád) exonra szabott kifejlesztésére van szükség, azaz ahány mutáció, annyiféle AO szükséges. Az ilyen eljárás példa nélküli a genetikai betegségek körében. Ha minden genetikai betegséget okozó mutációhoz hosszadalmas gyógyszer engedélyezési folyamat tartozik, az veszélyeztetheti ennek az ígéretes kutatásnak az eredményességét. Ezért a DMD szakemberek, betegtámogató szervezetek közös stratégia kialakítása mellett tették le a voksot a gyógyszer engedélyezési eljárást illetően az TREAT-NMD, az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség)és a betegszervezetek együttműködésével szervezett, Antiszensz oligonukleotid terápiák a Duchenne izomsorvadásban – DMD (Antisense Oligonucleotide therapies in Duchenne muscular dystrophy (DMD))címmel tartott műhelymunka során. Az engedélyező hatóságok felé megnyilvánuló közös álláspont kialakítását gondos előkészítés alapozta meg, ahol a jóváhagyási folyamatok biztonságos, és hatékony lépéseit illetően egyetértés alakult ki a felek között. A további fejlesztésekhez az EMEA bevonását is kezdeményezték. Ez a második alkalom, hogy a TREAT-NMD olyan stratégiai találkozó szervezésében vett részt, ahol a szabályozó hatóságok részvételével kialakított széles fórum tárgyalásainak eredményéből mindkét oldal profitálhatott.

 
A gyógyszerek egyenkénti engedélyezése helyett közös stratégiát kívánunk kialakítani az egymáshoz igen hasonló vegyületek alkalmazásának együttes szabályozása érdekében, nyilatkozta Francesco Muntoni, TREAT-NMD partner, a megbeszélés levezető elnöke. Értékelte az EMEA együttműködő készségét a Duchenne betegszervezetekkel, és kijelentette, hogy meg van győződve arról, hogy a konstruktív és nyílt egyeztetések segítik a terápiás eljárások gyors engedélyezését a biztonság és hatékonyság kockázatának növekedése nélkül.
 
A találkozót követően az Izomdisztrófia Nonprofit Társaság (Parent Project Muscular Dystrophy - PPMD, DMD/BMD - USA) elnöke Pat Furlong, megköszönte, hogy jelen lehetett ezen a történelmi  jelentőségű találkozón. A találkozó sikerességét hangsúlyozta több más szakember is. Üdvözölték a további együttműködést lehetőségét.
 
A találkozó eredméyei
 
Az EMEA képviselői kijelentették, hogy rugalmasan alkalmazzák a meglévő eljárásokat, és eszközöket, és a következő exonokra vontakozó engedélyezési eljárásokkal kapcsolatban nyitottak a további tárgyalásokra, alternatív megoldásokat keresnek. Bár minden exonra külön engedélyezési folyamatra van szükség, elfogadják a közösen érvényes illetve extrapolálható adatokat és vizsgálati eredményeket. Az EMEA kiemelte, hogy mindenképpen annyi adatra van szükség, amennyi alátámasztja a gyógyszer termékké nyilvánítását, az alkalmazás kockázatának és sikerének kiegyensúlyozottságát. A termék engedélyezéséhez szükséges adekvát adatok biztosítása érdekében a szabályozó hatóság szigorúan megköveteli, hogy a szponzorok minél hamarabb egyeztessenek az SAWP (EMEA Tudományos Tanácsadó Munkabizottsága)) és a PDCO (EMEA Pediátriai Bizottsága) szervezetekkel, hogy a kipróbálások megkezdése előtt már megegyezés szülessen. Továbbá gyorsított engedélyezési folyamat alkalmazható minden esetben, amikor életmentő és nélkülözhetetlen orvosi beavatkozásról van szó. A munka kellő összehangolása akkor érhető el, ha a fejlesztés korai stádiumában már együttműködés alakul ki az EMEA-val, és a továbbiakban is folytatják a párbeszédet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr761462595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása