Esély a gyógyulásra

A TREAT-NMD (Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases) nemzetközi konzorcium célja a legújabb kutatási eredmények alapján hatékony ápolási eljárások kidolgozása a neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegek részére.
Az Európai Unió által alapított konzorciumhoz 11 európai országból 21 partner szervezet csatlakozott. A világon az első ilyen jellegű hálózat összefogja Európa legjobb, neuromuszkuláris betegségekkel foglalkozó szakembereit. A konzorcium tagjai között megtalálhatóak a szakterületen aktív betegszervezetek és a gyógyszeripari cégek képviselői is.
2007 Januárjától az azóta világszerte követendő modellé vált betegadatbázis regisztrációt az INSERM U827 koordinálja. 2008-ban számos ország (Ausztrália, Kanada, Csehország, Lengyelország, Portugália, Japán, Ukrajna, USA) csatlakozásával létrejött a határok nélküli globális betegadatbázis.

Belépés a TREAT-NMD adatbázisba: kérdőívek itt a jobboldali menüben!

Kapcsolat:

Dr. Garami Márta, TREAT-NMD adatbázis kezelő munkatárs. (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály). Kérdéseikkel megkereshetnek a garami.marta@oki.antsz.hu címen.
A TREAT-NMD konzorcium magyar partnere az Országos Környezetegészségügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: 06-1 476-1362, fax: 06-1 215-0148, Email: oki.molgen@oki.antsz.hu

Friss topikok

Translational Research in Europe for the Assessment and Treatment of Neuromuscular Diseases

2009.03.25. 10:22 esély a gyógyulásra

DMD betegek szülei, figyelem!

Címkék: dmd deléció klinikai kirpóbálás

Ez a levél levél azoknak a szülőknek ment ki, akiknek gyermeke megfelel a tervezett klinikai kipróbálás feltételeinek!

Tisztelt Szülők, (akiknek beteg gyermeke 3-16 év közötti)!

Szeretnénk tájékozatni önöket arról a lehetőségről, hogy az Európai Unió támogatásával megalakult TREAT-NMD nemzetközi kutatási projektnek köszönhetően, amelynek laboratóriumunk is tagja, a legújabb kutatási eredmények során specifikusan a Duchenne izomdystrophia (DMD) betegségre kifejlesztett gyógyszer kipróbálására van lehetőség néhány érintett magyar beteg számára. Szeretnénk felajánlani az Önök gyermekének is a részvételi lehetőséget ebben a vizsgálati projektben, amennyiben ehhez hozzájárulnak.

A kifejlesztett gyógyszer mechanizmusa az ún. antisense oligonukleotidok (exon skipping) módszer, amelynek segítségével eltolható a hibás dystrophin gén leolvasási kerete, így kisebb mértékben termelődhet az egyébként hiányzó dystrophin fehérje. Ennek eredményeként a súlyos DMD forma az enyhébb BMD formává alakítható. Ehhez azonban szükséges a deléció pontos méretének ismerete. Az általunk elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok során az Önök gyermekénél igazolt deléció helye és mérete megfelel az új antisense oligonukleotid módszer alkalmazási követelményének, így amennyiben Önök hozzájárulnak a kutatási programban való részvételhez, gyermekük részére biztosítani tudjuk a megfelelő gyógyszeres kipróbálási lehetőséget.

Az antisense oligonukleotid gyógyszert egy holland gyógyszergyár feljlesztette ki; az előzetes ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálati eredmények birtokában szervezi meg a TREAT-NMD konzorcium a jelenlegi terápiás kipróbálást számos európai DMD betegben. A magyar betegek bevonása remélhetőleg valamelyik budapesti gyermekkórházban történik, ismert gyermek-neurológus(ok) részvételével.

A konzorcium munkájáról a www.treat-nmd.eu honlapon tájékozódhatnak. Magyar nyelven az intézetünk honlapján olvashatnak az osztályunk tevékenységéről: http://www.oki.antsz.hu/

A részvétel előfeltétele, hogy mielőbb jelentkezzenek a adatbázisba és ezt beleegyező nyilatkozatukkal megerősítsék. A regisztráció nagyon sürgős, mivel április 5-ig kell leadnunk a konzorciumnak a kipróbálásban részt venni kívánó betegek nevét. Ezért kérem, hogy az idő rövidsége miatt a mellékelt kérdőívet és a belegyező nyilatkozatot postafordultával részünkre visszaküldeni szíveskedjenek!

További részletek megbeszélése céljából kérem, mielőbb keressenek meg telefonon (06 1 476 1362) vagy e-mailben garami.marta@oki.antsz.hu

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treat-nmd.blog.hu/api/trackback/id/tr971024235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Landi 2009.03.26. 00:00:25

Kedves Márta!

Tudom, hogy ez az a levél ami az érintett családoknak kiment, de szerintem itt a blogon egy kicsit át kellene alakítani. Legalábbis az "Az általunk elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok során ..." mondatot ki kellene hagyni, szerintem, mert ez így nem érthető és félrevezető, mivel a PRO051 nem jó mindenkinek.

Lakatos Andi

law 2009.03.26. 18:59:45

Talán pont azért maradt benne, hogy végre minden szülő felkapja a fejét és bekerüljön végre az adatbázisba. ;)
Csak azt nem tudom, hogy az érintettek számára hogy derül ki, hogy egyáltalán van ez a blog (el fog tartani egy darabig, amíg a keresők lekövetik), mert akik a mi blogjainkat olvassák (én spec. a Landi blogjából kattintottam ide), azok nagy valószínűséggel, már amúgy is tudnak a szervezetről és arról, hogy regiszrálniuk kell. Sőt erről a levélről is tudnak, mert publikáltam.

Szóval remélem, hogy hamarosan sok-sok hasznos és új magyar nyelvű információval lesz tele ez a blog, hogy mindenki számára közérthető legyen a szervezet tevékenysége.

LAW

esély a gyógyulásra 2009.03.27. 21:52:53

@law: Ahogy írod, valóban figyelemfelkeltésnek szántam ezt a levelet. Remélem jó kis fórummá tudjuk alakítani ezt a blogot. De nektek is segíteni kell benne!
Garami Márta

esély a gyógyulásra 2009.03.27. 21:56:29

@Landi: Ez a körlevél azoknak a szülőknek szól, akiknek a gyermekeit már vizsgáltuk, és mutációjuk megfelel a kritériumoknak. Üdv, Garami Márta

asi 2009.03.30. 10:46:57

Én Kb.400-embernek jutattam el a lap elérhetőségét
süti beállítások módosítása